martes, 29 de noviembre de 2011

Fets que els pares han d'entendre sobre la Lectura

La Biblioteca de Gata hem portat en davant una campanya per sensibilitzar als pares de la importància de la LECTURA i per tal cosa hem elaborat uns tríptics informatius baix el lema "Fets que els pares han d'entendre sobre la lectura : llegir per sentir".
Aquestos fullets s'han repartit a tots els xiquets de l'escola i l'escoleta per tal de fer-ho arribar a tots els pares.
La Biblioteca Pública de Gata tenim una gran conscienciació de la importància de la lectura en els xiquets i ens impliquem molt en fer campanyes de Foment Lector durant tot l'any. Ja des de ben menuts intentem orientar als pares amb la campanya de Benvinguts a la Lectura, dirigida als nounascuts, i tots els anys realitzem Animació a la Lectura amb coordinació amb l'escola i l'escoleta, a més participem, sempre que ens ho demanen, amb les escoles d'estiu i tallers de nadal que organitza l'AMPA de l'escola realitzant contacontes i altres jocs relacionats amb la lectura.
Aquest any, de cara als Nadals, hem decidit repartir aquestos tríptics per intentar que els regals de reis incloguen LLIBRES i CONTES i així donar-los a conèixer als pares els grans beneficis que té la lectura; i més si cal, la LECTURA EN FAMÍLIA; en la vida dels xiquets.
La informació que conté el tríptic es repartix en 9 punts que expliquen com animar als fills a llegir o quan de temps s'ha de llegir al xiquet segons la seva edat, entre altres qüestions.










1 La lectura és l'activitat més important durant el dia escolar. Per què? Perquè un xiquet ha de llegir bé per a dominar les altres matèries en l'escola. És molt difícil dur a terme la resolució de problemes en la classe de matemàtiques si un no pot llegir les paraules. Com és possible contestar les preguntes en les classes de ciència o estudis socials sense poder llegir o entendre el llibre de text? Si la lectura té tanta importància, com aprén a llegir bé el xiquet?
2 A través del món, els xiquets que passen més temps que altres llegint, són els millors lectors. Els xiquets amb els millors resultats en l'escola són els que lligen amb molta freqüència. Llavors, com és possible animarlos a llegir més a casa?
3 Els sers humans són criatures que busquen els seus plaers. Repetim les activitats que ens
agraden. tornem als nostres restaurants favorits, demanem els nostres menjars i begudes
preferides. Llavors, si un vol assegurar-se que els seus xiquets lligen amb més freqüència, cal
crear les condicions perquè als xiquets els agrade llegir. Com és possible açò?
4 Cal llegir-los als xiquets en veu alta des dels seus primers moments de vida. El so de la veu els dóna als xiquets un sentit de tranquil·litat. Aprenen a associar el so de la veu i el llibre amb
la seguretat. A través dels anys, és necessari que els pares augmenten el temps que passen llegint als xiquets.
Comence amb estonetes d'uns minuts durant la infància, a un mínim de 20 minuts per als xiquets preescolars.
5 La compressió auditiva precedix a la omprensió que un necessita per a llegir. Cal
sentir una paraula abans de poder usar-la. Sense sentir la paraula "enorme" dins d'un
context que li dóna sentit, el xiquet no va a entendre-la al llegir-la o escriure-la per si mateix.
Hi ha una part del cervell dedicada a aprendre paraules. Un dels deures importants dels pares és omplir eixa part del cervell amb tantes paraules com siga possible perquè estes paraules es facen part del parla. Més tard, estes paraules formaran part de la lectura i l'escriptura del xiquet.
Els xiquets passen 900 hores en l'escola cada any i passen 7.800 hores a casa. Així que, qui és el mestre més important? A quina edat ha de deixar de llegir als xiquets?
6 Normalment, el nivell de la comprensió oral és més alt que el nivell de la comprensió amb què llig un xiquet. Llegir-li en veu alta al xiquet els llibres d'un nivell més alt que el seu
nivell de lectura l'ajudarà a comprendre oracions llargues i riques. El que els fa falta és un adult amb qui llegir estes paraules i frases riques i interessants.
7 Segons els resultats de les investigacions sobre l'èxit escolar, els millors lectors són els xiquets que procedixen de cases on hi ha molt que llegir, llibres, revistes i periòdics. A més ells van a la biblioteca amb més freqüència que els xiquets que no tenen bons resultats. ¡Les biblioteques públiques tenen els millors llibres del món i tots són gratis!
8 Els xiquets que miren la televisió més que altres aprenen molt menys que els altres. Els que miren la televisió més de 10 hores a la setmana van a rebre notes més baixes que els que passen menys temps davant de la televisió.
9 Aprofita qualsevol ocasió per regalar llibres; sants, aniversaris, per nadal o com a premi per bons comportaments; i procura que un llibre acompanye sempre al xiquet, dalt del cotxe, a
l'espera del metge o de viatge.

No hay comentarios: