miércoles, 5 de diciembre de 2012

Exposició homenatge a Josep Cardona "El Persa"

A juny d'aquest any 2012 va morir l'artista polifacètic Josep Cardona "El Persa", qui s'havia instal·lat a Xàbia feia molts anys.
Artista inclassificable, com el descriuen a El Pais, per la diversitat de tècniques que dominava, igual feia que fora un retallable, una il.lustració per a una recepta de cuina, un estrafolari anunci d'un invent impossible, un relat força imaginatiu o una historieta una mica sicalíptica... tot ho dominava!
Aquest creador destacà com a dissenyador de retallables. És, sens dubte, el millor creador valencià d'aquests ingenis de paper. Els coneixements d'arquitectura i la capacitat per a descobrir les tres dimensions en un full el van ajudar a fer retallables tan complicats com el de l'església gòtica de Sant Bertomeu de Xàbia. Era un mestre en aquesta tècnica ara menyspreada, però que ell va elevar a art.
Per tot això, i com a homenatge, Modest Sanfèlix ha volgut deixar-nos una mostra dels seus retallables en forma de xicoteta exposició, i donar a conèixer l'obra de retallables d'aquest artista.


Destaquen els retallables d'edificis històrics de la Comunitat Valenciana com el Monasteri de San Miquel de Reis, el Teatre Principal... però per nosaltres el més important és el retallable de l'Ermita del Santíssim Crist de Gata que també realitzà El Persa. A més ens ha deixat una altra mostra de retallables d'algun altre artista.

No hay comentarios: