La Biblioteca de Gata de Gorgos dedica el mes de febrer als còmics realitzant una sèrie d'activitats al voltant d'aquest material.
Durant tot febrer i part del mes de març podreu gaudir en la Biblioteca de l'exposició "Un segle de Tebeos", exposició cedida per la Biblioteca Valenciana, depenent de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
L'exposició recull de manera cronològica i molt visual, mitjançant panells explicatius, la història del tebeo valencià des del seu origen fins a l'actualitat.
Del 23 de febrer fins al 3 de març els alumnes del CEIP Santíssim Crist de Gata dels cursos de 5é i 6é visitaran la Biblioteca per vorer l'exposició i realitzar una animació al voltant de la mateixa i del món del còmic. Els xiquets i xiquetes gaudiran, mitjançant d'una retrospectiva de la historieta en la Comunitat valenciana (del 1913 fins a 2013) i adquiriran nous coneixements sobre els còmics.
Un poc d'història del Còmic:
El còmic està catalogat com el nové art i València ha sigut i és una de les capitals del cómic en Espanya.
El còmic o historieta ha sigut des dels seus inicis un medi difusor de la cultura entre el poble pla, podem dir que molta gent del poble començà a aprendre a llegir a traves dels cómics.
Els orígens del còmic valencià se situen al segle XIX, quan els recitadors de carrer, normalment cecs; hereus dels joglars; narraven històries que solien acompanyar de cartells en dibuixos per fer més comprensible la història. Açò i les auques, primeres narracions gràfiques en forma de vinyetes, constitueixen els antecedents del tebeo valencià.
La primera historieta valenciana és la que publicà "Mundo Literario" en 1864 "Viaje al país del amor", atribuïda a Salustiano Asenjo. L'any 1929 naix, de la mà de Muro, Colilla, el primer personatge valencià amb continuïtat. Als anys '40 domina el quadern apaïsat de temàtica aventurera, infantil o de romanç, amb periodicitat setmanal, i el format vertical es destina a l'humor. Per aquests anys comença la dècada d'or del còmic valencià que s'allargarà fins a l'any 1965, creant-se els gegants del còmic valencià, "Roberto Alcázar y Pedrín" i " El guerrero del antifaz".
Xicotetes empreses editorials començaren a omplir els quioscs d'historietes i quaderns i feren de València la capital del còmic estatal en la dècada d'or del còmic, destaquen l'Editorial Valenciana i Mag. Al voltant d'aquestes editorials apareixen un elenc d'artistes que seran reconeguts com L'Escola Valenciana a causa del seu estil propi de treballar en la història de la historieta. Destaca per sobre Manuel Gago.
La democràcia propicia l'aparició dels primers fanzines underground, origen de la Nova Escola Valenciana, i l'any 1981 naix en València la primera llibreria especialitzada de la Comunitat valenciana, FUTURAMA.
Els anys '90 es caracteritzen per la crisi del sector i al segle XXI molts autors segueixen treballant al mercat estranger. Tornen a aparèixer els esdeveniments de còmic i es crea l'AACE (Associació d'Autors de Còmics d'Espanya)
Arrugas, de Paco Roca, un còmic sobre els problemes d'envellir, marca un punt d'inflexió en la historieta valenciana.
Alguns dels autors i dibuixants més reconeguts són Enrique Cerdán Cifuentes, Emilio Frejo Abegón, José Lanzón Piera, Alberto Marcet Aparicio, José Ortiz Molla, Miguel Quesada Cerdán, Arturo Rojas de la Cámara i César Álvarez Cañete.
A continuació vos deixem un poc d'història del còmic a Espanya en forma de video.
No hay comentarios:
Publicar un comentario