martes, 6 de marzo de 2012

Feliç Dia de la Dona
La Biblioteca de Gata també vol commemorar el Dia de la Dona i per tal cosa a continuació vos expliquem la història de com es va arribar a instaurar aquest dia.
A més, durant tot el mes de març a a la Biblioteca podreu gaudir de l'exposició que ens ha realitzat Modest Sanfèlix, mestre de l'IES Gata, baix el títol "Antología de textos literarios escritos por mujeres".
Aquesta és la nostra xicoteta aportació a la celebració d'un dia tan representatiu per totes les dones del món.

El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona Treballadora, i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seua participació juntament amb l'home al camp del treball i la societat, en general.
La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.
La realitat, però, és més complexa.
Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi:
la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l'any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa, l'any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.
El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.
El sentit de la diada respon a la lluita de les treballadores per tal d'obtenir millores laborals i socials.
Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení. La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, essent implantada per les Nacions Unides el 1977.

No hay comentarios: