jueves, 18 de octubre de 2012

Continuem amb les exposicions...

De nou, i ara que hem començat altra vegada el curs escolar, aquesta setmana ha aparegut Modest Sanfèlix amb les mans ben carregades de làmines per presentar-nos dos noves exposicions.
En aquest cas la temàtica elegida va al voltant de les avantguardes a primers del segle XX.

D'una banda, i seguint amb la temàtica dels cal·ligrames de la última exposició que tan d'èxit va tenir, tenim una mostra dels cal·ligrames de  Joan Salvat Papasseit.
Salvat Papasseit (Barcelona, 16 de maig 1894 - 7 d'agost 1924) fou un destacat autor de cal·ligrames de la literatura catalana, d'esperit rebel i altament autodidacta és un dels representants més significatius de la vantguarda històrica a Catalunya.
El Cal·ligrama és una composició poètica en la qual la disposició de l'escriptura i la mateixa tipografia tenen una dimensió plàstica figurativa. I per a mostra d'açò tenim els exemples de l'exposició tan reconeguts com "Les Formigues", "El vaixell" o "Plànol"



D'altra banda ens ha deixat una mostra del pas pictòric en les avantguardes de primers del segle XX, passant per el dadaisme, el comunisme rus, e inclòs alguna pinzellada del post-impressionisme.
A la mostra de l'exposició trobareu alguns dels fotomuntatges polítics publicats entre 1930-1938 a la revista AIZ de John Heartfield.
John Heartfield fou un artista alemany del període dadaista i l'inventor del fotomuntatge. D'ell deien que, a la suposada objectivitat de la càmera contraposava conscientment la selecció subjectiva, el detall.
També trobem exemples de l'obra gràfica de George Grosz, pintor alemany també adherit al moviment dadá. Estigué allistat a l'exercit alemany durant la Primera Guerra Mundial i això es representa en la seva obra on apareix expressat l'horror de la guerra.
Alguns cartells del comunisme rus apareixen a l'exposició i ens mostren que des de la revolució russa de 1917 es produïren molts canvis i noves corrents artístiques: el dadaisme, el futurisme, el constructivisme, el surrealisme etc. i totes elles tingueren el seu reflex en els cartellls que eren tan familiars entre la població i que estaven carregats de consignes polítiques.
D'altra banda apareixen unes pinzellades a Erik Satié; compositor i pianista francès precursor del minimalisme i l'impressionisme;i a André Masson; pintor francès associat al surrealisme i a l'expressionisme abstracte.

Esperem la vostra visita i que s'interesseu per aquestes exposicions que de tan bon grat vos deixem.

No hay comentarios: