miércoles, 26 de octubre de 2016

Encontre d'escriptors locals

10 escriptors locals o amb vincles gaters es van congregar divendres 21 d'octubre a la Biblioteca de Gata per l'Encontre d'Escriptors que des de la Biblioteca havíem organitzat amb la complicitat de Jesús Moncho.

A les 19.30 hores Jesús Moncho, Carme Miquel, Carles Mulet, Maria Rosa Mulet, Jordi Giner, José Barceló, Antonio Salvà Antoni Signes, Miguel Vives i Joan Giner ens delectaren amb una mostra de la seva obra.



Jesús Moncho ens llegia una part del seu llibre "Els meus orígens: una senda d'emocions", on ens parlava de Simó el dolçainer. Amb Carme Miquel gaudirem d'un conte que havia creat expressament per l'ocasió amb els personatges del seu llibre "La mel i la fel", Malena i Taso.  Jordi Giner comentà les anècdotes de la Senyora Fuz, personatge important en la investigació per al llibre "Un peu dins, un peu fora: la immigració de residents europeus al municipi de Teulada" del qui és coautor. Antonio Salvà llegia el seu text "La vaca curra" que havia escrit pel llibre de festes de Gata de l'any 1995. Maria Rosa Mulet compartia amb nosaltres un poc del seu darrer llibre no publicat de moment. Miguel Vives ens feia una crònica, com a cronista de Gata que és, al voltant de les dones centenàries del darrer quart de segle a Gata. Joan Giner ens donà a conéixer la seva trajectòria, les seves investigacions i la seva tasca al voltant de la filologia, apropant-nos també al seu blog " De les creus al Montgó". José Barceló per la seva part ens llegia un capítol del seu últim treball que ja ha finalitzat però que està en correccions, una novel·la en dos volums. Antoni Signes ens comentava el paral·lelisme entre La Vila i Gata en la història, ens feia partícip de les seves teories sobre l'origen del nom de Gata i va llegir un fragment del seu llibre "Crònica d'un viatjant" on es parla del dia del Crist a festes de Gata. Carles Mulet va tancar l'acte amb uns meravellosos poemes curts sobre la seva infantesa que tots començaven per "jo recorde..." fent referència als "Je me souviens..." de Georges Perec.

Des d'aquest enllaç podeu accedir a la carpeta de vídeos del facebook de la biblioteca i allí podreu veure alguna de les intervencions d'eixa nit com el conte de Carme Miquel o les anècdotes de la Senyora Fuz de Jordi Giner.

Aquestes intervencions foren acompanyades per la meravellosa música de la guitarra de Marc Signes i el violoncel de Pau Mulet qui ens oferiren 6 fragments de peces musicals interpretades de manera magistral.








A continuació vos deixem un petit resum de la trajectòria de cadascun dels escriptors. Aquestes dades també foren llegides al públic allí present:


JESÚS MONCHO PASCUAL
Jesús Moncho va nàixer a Gata de Gorgos el 1948. S'ha dedicat a l'escriptura periodística col·laborant en periòdics i revistes diversos. Com a escriptor, la seua obra ha estat reconeguda amb els premis Parnàs per l'obra Neró emperador; el premi Terra de Fang de narrativa breu per Tocant hores; el premi Octubre de creació literària en valencià Sant Vicent del Raspeig per la novel·la La llar de seda -obra escrita en col·laboració amb Gràcia Jiménez- o el premi Constantí Llombart dels premis Ciutat de València per la novel·la La pols i el desig. A més, ha publicat el recull narratiu Revenja , guardonat amb el premi Vila de Teulada de 1999, i ha participat en l’antologia de relats Contes del migjorn , juntament amb Ramon Pastor i Joan Guijarro. Port de l'Est rebé el XXVI premi de narrativa curta 25 d'abril de Benissa al 2006, al 2008 publicà un dels seus darrers treballs De...visca el turisme! a...Visca Internet i en 2015 el seu darrer treball veu la llum Els meus orígens: una senda d'emocions


CARME MIQUEL I DIEGO
Carme Miquel i Diego naix a La Nucia, si bé la major part de la seua vida ha transcorregut a la ciutat de València i en pobles de la Marina Alta i de l’Horta Sud, entre ells en Gata. Carme ha sigut membre fundador de la CAPPEPV i de la Federació Escola Valenciana ocupant la presidència d’ambdues entitats durant tres anys. És autora, entre d'altres, de diversos llibres d'infantil com Un estiu a la Marina Alta o les adaptacions dels contes populars Marieta o les bromes d'un rei i La Rabosa i de molts altres de juvenils com Uns papers en una capsa , A cau d'orella o Murmuris i crits. Pel que fa a la novel·la, Aigua en cistella obtingué el premi de novel·la Ciutat d'Alzira  1998. Al 2005 publicà La mel i la fel i al 2013 Mataren el verd. Ha publicat més de 1500 articles, generalment de temàtica educativa, lingüística i mediambiental tant a revistes pedagògiques com d'informació general i des de 1998 publica un article setmanal a la pàgina Panorama del diari Levante-EMV. Entre altres, ha rebut el Premi Samaruc 1997 dels Bibliotecaris valencians i el Premi a la trajectòria dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians en 2016. I és acadèmica de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua des del 5 de juliol de 2016.
JORDI GINER I MONFORT
Llicenciat en sociologia és professor a la Universitat de València. Ha estat cofundador de la cooperativa d'investigació Lligam Recerca, dedicada a la investigació social. Ha participat en l'informe Salud y Género, ha publicat nombrosos articles i participat de congressos al voltant de la migració tant a nivell autonòmic, nacional com internacional. És coautor del llibre Un peu dins, un peu fora: la immigració de residents europeus al municipi de Teulada publicat a l'any 2012

ANTONIO SALVÀ ROSELLÓ
Ha sigut Cronista Oficial de Gata titular i a dia de hui és Cronista Oficial de Gata Honorari. Cultiva l'afició per la literatura des de jovenet i fou al començament quan obtingué el Primer Premi Provincial de Poesia per Triptico amoroso i el Primer Premi Provincial de Contes per Historia vulgar de un hombre. És l'autor del Misteri dels Reis Mags de Gata que es representa des de 1968. L'any 1989 publicà Crónicas de amor y muerte, l'any 2002 és finalista del Premi Azorín amb el seu darrer llibre Con el alma entre roderas: apuntes de una vuelta en carro a La Marina
MARIA ROSA MULET GRIMALT
Mestra, logopeda, puericultora, naturòpata, diplomada en control mental i en Bioenergètica. Terapeuta en biomagnetisme i tractament del trauma emocional. Els últims anys en el món educatiu ha ocupat una aula d'Educació Infantil però, la seua trajectòria laboral ha estat al voltant dels xiquets amb problemes psíquics i físics, alumnes amb trastorns de personalitat, fracàs escolar i problemàtica familiar. Fruit de la barreja d'interessos laborals i personals han sorgit les seves obres publicades: L'escola potenciadora del creixement humà integral i T'he trobat princesa


MIGUEL VIVES SIGNES
És actualment el Cronista Oficial de Gata de Gorgos titular i al voltant d'aquesta tasca escriu el seu blog on fa partícip a la gent del poble les activitats, esdeveniments i curiositats del poble tant d'ara com d'abans. El seu interès per la història local l'ha portat a fer nombrosos escrits per als llibres de festes de Gata. Col·laborador en premsa comarcal per molts anys amb el periòdic LAS PROVINCIAS on donava a conéixer tot allò relacionat amb la nostra localitat als veïns de La Marina. És coautor del llibre Inventari dels arxius parroquials de la Marina Alta i coneixem que li agrada molt escriure poesia malgrat que no ha publicat res al respecte.
JOAN GINER I MONFORT
El valencià de la Valldigna és la primera monografia de Joan Giner. És el resultat de la beca d'Investigació que li va atorgar la Mancomunitat de la Valldigna. L’autor és llicenciat en Filologia Catalana a la Universitat de València, ha estat professor al Departament de Filologia Catalana a la Universitat d’Alacant i és docent en un institut de secundària. El seu interés per la història local i el passat el duu a crear el blog “de les creus al montgó” per poder compartir les seves investigacions, al voltant sobretot de Gata i la Valldigna. És aquest mateix interés el que ha fet possible publicar el fullet de toponímia dels pobles valencians dedicat a Gata de Gorgos del qui Joan Giner ha sigut autor i coordinador.

JOSÉ BARCELÓ
Pseudònim de José Vaquer qui es considera un escriptor tardiu però plenament compromés. Gran amant de la literatura i de la història es va fer endavant a encetar un blog on poder escriure la història sobre la que estava investigant. 9 mesos després aquesta història pogué veure la llum en paper i va ser publicada baix el títol El niño de la peonza en 2013. Dos anys després, al 2015, la seva segona novel·la històrica Seis cartas por navidad fou també publicada.

ANTONI SIGNES MULET
Va nàixer a Gata l'any 1940. Ha col·laborat en la Revista SAÓ i des de l'any 2000 que ho fa en la Revista “Nihil Obstat: Revista de la Historia, metapolítica y filosofia”. La seva obra literària està formada per “Crònica d'un viatjant” , “París entre amigos”, “¿Porqué nos salimos? Los secularizados” llibre que coordinà a l'any 2008, “Cròniques del meu parer”, “La mestra Úrsula i el coronel Angulo” llibre que va escriure amb el seu nebot Emili Signes Frases l'any 2014 i l'últim treball realitzat l'any 2015 “Ressò d'unes secularitzacions”.

CARLES MULET GRIMALT

És diplomat i llicenciat en Filologia Catalana ha realitzat estudis i investigacions sobre temes de toponímia, crítica literària, història, sociologia o didàctica de l'ensenyament. Com a escriptor de creació, s'ha centrat sobretot en el conreu de la narrativa. L'any 1980 obté el Premi Vila d'Ondara per Els mons d'Aixa. L'any següent rep el Premi Vila d'Alaquàs per Amarg com el sèver. No és fins al 1990 que publica una nova narració: Nausica. Abans, però, el 1986, publica la carpeta de poesies Crestalls de desig. El 1992 publica el conte de temàtica infantil La raboseta nana i el 1998, el conte infantil Mèu marineu i el volum de contes Cossos i mossos, premi 25 d'abril de la Vila de Benissa (1997). Els darrers treballs han estat dedicats a la poesia i és en 2015 quan rep el Premi Senyoriu d'Ausiàs March de Beniarjó per l'obra poètica Viatjar Descansa. Des de 1977 i fins a l'actualitat, Carles Mulet conjumina la seua activitat professional i literària amb col·laboracions periodístiques de diversa índole en diferents mitjans gràfics o en premsa diària.




















No hay comentarios: