martes, 8 de noviembre de 2011

Records a un enamorat dels llibres

Què és una biblioteca? Una pàtria, una orquestra, una paret amb trofeus, part del decorat d'una casa? El dipòsit dels records, dels nostres somnis, de les nostres obsessions? Una promesa? Una il·lusió? Un racó, un resguard, una plataforma? Un mirall? Un clixé?

Succeeix de sobte que comprar llibres es converteix en un hàbit. A un li agarra el costum d'entrar a totes les llibreries i no poder sortir sense almenys un exemplar. A un li entra la mania de comprar-los i, sobretot, la vanitat de col·locar-los en una llibreria.

Cada llibre representa una doble aventura, deia Elías Canetti.
La primera és el descobriment: trobar un llibre, olorar la seva importància, apropiar-se d'ell per en un futur llegir-l'ho.
Després de molts anys sorgeix la segona aventura: empès per un incomprensible impuls, reprens el llibre que algun dia vas comprar i, excloent qualsevol altre interès, t'abalances sobre ell com en un deliri.

Formar una biblioteca significa exercir la curadoria de llibres. Delimitar un temps, un espai, un tema, un objectiu, i escollir els llibres escrupolosament, un a un.
Conrear els detalls, tenir temps per a les petites coses, ser optimista. Tenir la capacitat de concentrar-se en alguna cosa concreta, amb un sentit del temps molt dilatat.
Una biblioteca personal és molt interessant; és el que anem construint al llarg de la nostra vida. Veient la biblioteca d'una persona es poden obtenir moltes dades sobre la seva personalitat, la seva vida, els seus gustos…
La biblioteca personal és un reflex del que som i per tant una part de nosaltres que queda per sempre.

1 comentario:

Anónimo dijo...

molt bonic